Träsvarvar

Träsvarvar

Det finns flera olika typer av träsvarvar. Den allra första svarven, som tillverkades under medeltiden, kallades för stångsvarv. Sedan kom trampsvarven. Numera finns även något som kallas för toftsvarv och detta är en snabbare typ av svarv. Trots att träsvarven utvecklats en hel del sedan medeltiden så har den ändå fortfarande samma princip. Man fäster upp det arbetsstycke som man ska arbeta på mot en drivande spindel samt ett mothåll.

Idag tillverkas flera olika modeller av svarvar och det som skiljer dem åt är främst graden av automatisering. Det finns både väldigt enkla träsvarvar där man själv får hålla i och styra verktyget med handen och så finns det mer automatiska svarvar eller sådana där svarvaren själv får styra svarvstålet efter en schablon. Vilken typ av träsvarv som passar bäst för just dig beror förstås på vad det är du ska svarva och hur ofta du ska använda din svarv. Om du till exempel har tänkt svarva träskålar räcker det med den drivande funktionen, det vill säga svarvning på fri ände.

Att svarva är både roligt och relativt enkelt bara man känner till hur svarven fungerar. Det finns mycket fint man kan skapa med hjälp av en träsvarv och den är därför ett perfekt verktyg för hantverkaren eller hemmafixaren.

Copyright © 2014 Maskin & Verktyg - Industrigatan 67, Torsviken