Metallsågar

Metallsågar

När man ska såga i metall eller plåt så är det viktigt man använder en såg som är avsedd för den typen av material. Metaller är ofta väldigt hårda och kräver därför en såg som är stark nog att skära igenom dem. En vanlig såg anpassad för trä är därför inte att rekommendera. För enkel och effektiv användning och snygga resultat bör man använda en riktig metallsåg. Metallsågar är sågar som är avsedda att skära i hårda material som metall och plåt. I denna kategori finns ett stort antal olika sågar som lämpar sig för olika användningsområden. Det finns sågar i många olika storlekar och det finns både handsågar och elmotordrivna sågar som klarar av att såga i metall.

Det finns till exempel figursågblad som kan användas till allt från riktigt mjukt trä till det allra hårdaste stålet. Sedan finns det också bågfilsblad och sågblad i fjäderstål och aluminium – alla dessa är avsedda att såga i metall. Med lövsågsställningar kan man använda kolstålblad, vilket klarar av att såga i mjuka metaller. Till sticksågar kan man också använda metallsågblad som lämpar sig att skära i metall. Bågsågar och vanliga allroundsågar kan också klara av att såga i plåt och mjukare metaller.

Med metallsågar kan man göra väldigt mycket. Det finns sågar som är avsedda att kapa och sågar som är till för precisionssågning. Vilken typ av såg du är i behov av beror förstås på vad du har tänkt använda den till. Att du väljer rätt typ av verktyg till det material du ska bearbeta är ytterst viktigt både av ekonomiska och funktionsmässiga skäl. Man ska aldrig ta risken att förstöra ett dyrbart verktyg när det faktiskt finns verktyg avsedda för olika typer av material.

Om du har tänkt såga i metall för hand så passar en bågfil alldeles utmärkt, men det finns även andra typer av metallsågar. Bladen som används till bågfilen kan vara av molybdenlegerat snabbstål, speciallegerat stål eller så kallad bimetall. Både tänder och rygg är i de flesta fall härdade. Ju fler tänder per tum ett blad har, desto finare skär det. Vill du få ett snyggt resultat är därför ett blad med fin tandning att rekommendera. Ett blad med grov tandning är däremot enklare och snabbare att arbeta med. Om du inte är ute efter att skära i eller kapa metall, utan vill göra hål i det så kan du använda dig av en hålsåg som är avsedd för användning i metall.

Copyright © 2014 Maskin & Verktyg - Industrigatan 67, Torsviken