Slipmaskiner

Vinkelslip

En slipmaskin gör så att en yta blir ren från överliggande lager av smuts eller ruggat grundmaterial. Slipmaskiner används också för att skapa jämna eller vassa kanter på föremål, till exempel av metall eller trä. Slipmaskiner för trä består vanligtvis av en snurrande ring av sandpapper eller sandpapper som snabbt förflyttas fram och tillbaka på undersidan av ett handhållet verktyg.

Ska man slipa metall används vanligtvis roterande (hjulformade) slipstenar. Dessa kan användas för att slipa eggen på till exempel en kniv eller en lie. Det finns också handgållna slipmaskiner för metall, till exempel en vinkelslip. Den består av en roterande slipskiva som man dessutom kan kapa metall med.

enannan typ av slipmaskiner är de som används för att slipa eller polera betong. Då handlar det ofta betonggolv som behöver renoveras efter många år av slitage. Maskiner som används vid betonglipning är ofta väldigt dyra vilket gör att både privatpersoner och företag som erbjuder betongslipningstjänster väljer att hyra dessa maskiner.

Vårda eggen på dina köksknivar

Eggen på en kökskniv tappar så småningom sin skärpa. Det kan gå olika fort beroende på hur du hanterar din kniv. En rostfri kockkniv kan rosta om man missköter den. Materialet i ett knivblad är en kompromiss av hur vass och hållbar eggen ska vara och hur syrebeständig den ska vara.

För det första ska en kökskniv handdiskas. Saltet i diskmedlet till diskmaskiner angriper kniven och värst blir angreppet där materialet är som tunnast, alltså eggen. Ska kniven slipas så börja med ett brynstål. Ofta är eggen fortfarande vass, men har vikt sig åt sidan lite. Det syns inte, det är mikroskopiskt men gör att kniven känns slö. Skrapa inte med kniven på skärbrädan, till exempel skivad lök ner i stekpannan. Måste du skrapa så vänd på kniven och skrapa med knivbladets baksida.

Hjälper inte skärpningen med brynstålet så är det dags att slipa på riktigt. Det finns i handeln bra knivslipare eller så kan du skicka in den til knivslipare på nätet. De du köper i handeln har något vinklade sliprullar som du drar kniven genom. De bästa har stenar med diamant i och arbetar i vattenbad. Har du en dyr kniv ska du även låta knivsliparen kosta.

Copyright © 2014 Maskin & Verktyg - Industrigatan 67, Torsviken