Kompressorer

Kompressorer

En kompressor är en maskin som komprimerar, det vill säga pressar ihop, något. Exempel på vad en kompressor kan komprimera är till exempel luft. Man brukar dela in kompressorer i tre kategorier; radialkompressorer, kolvkompressorer och axialkompressorer. Kompressorer används ofta i industrier och verkstäder eftersom de ofta använder sig av tryckluft för till exempel större maskiner. I lastbilar finner man också ofta en kompressor som främst finns till för att trycksätta bromssystemet som är tryckluftsdrivet. Många biltillverkare, som Mercedes-Benz, använder sig också av kompressorer i många av sina bilar. De används även i värmepumpssystem såsom i kylskåp, frysar och luftkonditionering.

Det är inte bara biltillverkare och industrier som har nytta av kompressorer, utan de kan underlätta olika typer av jobb för oss alla. En kompressor kan man använda till oerhört mycket. Den har ett brett användningsområde och kan till exempel användas till allt från målning till däckpumpning.

Det finns flera olika typer av kompressorer ute på marknaden. De är alla anpassade till specifika ändamål. En del används som sagt på industrier och verkstäder, andra används i bilar eller kylskåp. Sedan finns det sådana varianter som passar utmärkt för däckpumpning och mycket annat. Går man i tankar på att köpa en kompressor så finns det väldigt många olika alternativ att välja mellan. Därför kan det vara bra att fundera ut vad det är man är ute efter innan man börjar leta aktivt. Vet man till vilket ändamål man ska använda den är det enklare att hitta rätt modell. Det finns både mindre och större kompressorer. Har man tänkt skaffa en kompressor för hemmabruk kan en mindre variant vara tillräcklig då även de mindre modellerna klarar av en hel del olika uppgifter.

En kompressor är väldigt enkel att använda bara man vet hur den fungerar. Den är lätt att jobba med och underlättar arbetssysslorna väldigt mycket. Med en kompressor går allt snabbare än om man skulle göra samma jobb utan en kompressor. Många uppskattar därför att ha en kompressor i sin närhet, speciellt om man arbetar med sådant där lufttryck ofta används.

Innan man köper en kompressor kan det vara bra att jämföra olika modeller, deras kapacitet och egenskaper. Då blir det genast mycket lättare att klura ut vilken typ av kompressor man behöver. En kompressor kan som sagt användas till väldigt mycket, men är man ute efter något specifikt så kan det vara bra att ha funderat lite innan man slår till.

Copyright © 2014 Maskin & Verktyg - Industrigatan 67, Torsviken