Borrmaskiner

Borrmaskiner

Borrmaskinen är ett roterande maskinverktyg som antingen drivs med elektricitet, hydraulik eller pneumatik. Till maskinen kopplar man ett borrverktyg som för det mesta är spiralvridet. Man använder borrmaskinen för att borra hål i ett material. Det finns borrmaskiner för de allra flesta material och man kan även välja bland flera olika storlekar av borrverktyg. Mobila borrmaskiner kan man lätt hitta i olika webbutiker på nätet. Bland annat Verktygsvaruhuset ett stort sortiment av verktyg.

Det finns både mobila och stationära borrmaskiner. Om man vill borra långa, stora eller mycket noggranna hål så passar det bäst med någon typ av mobil borrmaskin såsom mobil metallborrmaskin, magnetborrmaskin eller diamantborrmaskin. Dessa kan man till exempel använda på maskindelar som det är superviktigt att hålet hamnar rätt på.

Det finns en rad olika mobila borrmaskiner som är anpassade för specifika material och ändamål såsom bergvärmeborrning, vattenborrning, oljeborrning, gruvborrning och mycket mer. Det finns även en hel del stationära borrmaskiner såsom pelarborrmaskiner och bänkborrmaskiner.

Sedan kan man även välja mellan väldigt många olika borrstorlekar. Diametern på borrverktyget kan vara allt från ett par millimeter till flera meter. Vilken diameter som passar ändamålet bäst beror förstås på vad det är för hål man ska borra. Handlar det om att hänga upp en tavla på väggen eller tunnelbaneborrning? Det är väldigt stor skillnad på borrning på hobbynivå och yrkesborrning. På en arbetsplats krävs ofta ordentliga maskiner med stora borrar medan man i hemmet oftast nöjer sig med en liten och smidig mobil borrmaskin som klarar av att borra små snygga hål.

Nu för tiden går det också att välja mellan borrmaskiner med eller utan sladd. Det har blivit väldigt populärt med sladdlösa, det vill säga batteridrivna borrmaskiner. Dessa maskiner ger ju förstås en ökad flexibilitet och tillgänglighet, vilket väldigt många uppskattar. Sladdlösa borrmaskiner går att hitta med olika drivspänningar. Detta ska man ha i åtanke då det påverkar både batteriets laddningsbehov samt maskinens vridmoment. Att köpa ett par extrabatterier när man köper en sladdlös borrmaskin kan vara praktiskt så att man inte helt plötsligt står utan kraft när man verkligen behöver borrmaskinen.

Det finns också något som kallas för slagborrmaskin. Detta är en variant av det rotativa borrmaskinen. Med slagborrmaskinen kan man förutom att borra vanligt även förstärka effekten med hjälp av slag- eller hammarläget. Hammarfunktionen passar till exempel bra då man borrar i kakel, sten, tegel eller betong. Slagfunktionen lämpar sig bra för borrning i betong.

Copyright © 2014 Maskin & Verktyg - Industrigatan 67, Torsviken